Ibolya hatása
Ez a weboldal eladó! Érdeklődni: 30/9212900
Belépés

Ibolya hatása

Az ibolyát legtöbben gyengéd illata, és színpompás szirmai miatt kedvelik. Több száz változata ismeret, és bár megjelenésük különböző lehet, szinte valamennyi ibolya jótékonyan hat a szervezet működésére. Ezt már az ókorban is felismerték, számos kór ellen alkalmazták, hiszen tavasszal bárki könnyedén beszerezhette. Szárítással tartósították, a növény minden részét felhasználták.
A gazdag római polgárok gyakran szórtak ibolya szirmokat a borukba, mivel úgy tartották, megóv a részegségtől és a másnaposságtól.
Latin elnevezése, a viola, a görög Io nimfa nevéből eredeztethető. Io-t a szerelmes Zeusz üszővé változtatta, hogy így rejtse el felesége elől. Héra azonban egy bögöllyel kínozta Io-t, ezért Zeusz a szenvedő üsző könnyeit ibolyává változtatta: amikor pedig Io megette a virágokat a bögöly nem csípte tovább.
I. Napoleon is rajongott az ibolyáért, száműzetése alatt a Le Caporal La Violetta, azaz Ibolya káplár álnevet használta. Második felesége, Mária Lujza egy Párma melletti kolostorban élő barátokkal készíttette el saját ibolya illatú parfümjét, amelyet kizárólag a császárné számára késztettek.
A Habsburg család egy másik tagjának, Erzsébet királynénak –Sissi– a kandírozott ibolya volt a kedvenc édessége, de a növényt számtalan más ételhez hozzáadva –salátákban, fagylaltként, húsok fűszerként– is szívesen fogyasztotta. Hatásos megfázás, asztma, hurut és köhögés ellen, egyes fajtái erős antioxidáns és gyulladásgátló, valamint antimikrobiális (vírus- és baktériumellenes) és gombaölő tulajdonságokkal is rendelkeznek.

GYÓGYHATÁSAI

Az ibolya nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, tanninokat és E-vitamint, különösen a Viola yedoensis és a Viola prionantha gazdag antioxidáns, valamint gyulladásgátló antocianinokban. Reumás panaszok és túlzott gyomorsav esetén is segítségünkre lehet, elpusztítja a káros baktériumok, vírusok –hatásos a HIV-vírus ellen– és gombák egy részét.
Hatóanyagainak kombinációja gyógyítja a különféle bőrbetegségeket, elsősorban a pikkelysömört, az ekcémát és a pattanásokat.
Szilikát-tartalma révén enyhíti a bőrgyulladásokat, elősegíti a sebgyógyulást, lágyítja és hidratálja a bőrt, segít eltüntetni, illetve megelőzni a ráncokat. A növényben található tanninok szabályozzák a faggyúmirigyek működését, hatásukra a bőr megtisztul, üdévé és ragyogóvá válik.
A tanninok olyan polifenolos vegyületek, amelyek kiemelkedően magas antioxidáns hatással bírnak, segítenek megelőzni a daganatos megbetegedéseket. Az ibolyában található ionone segít A-vitaminná alakítani a béta-karotint, valamint ez a vegyület határozza meg a növény ízét.
Az ibolya enyhe víz- és hashajtó, ezért fogyókúrázóknak, vagy méregtelenítő kúrát végzőknek kifejezetten ajánlott. Ösztönzi a máj és a vesék működését, ezáltal felgyorsítja, és hatékonyabbá teszi a szervezetben felgyülemlett méreganyagok kiürülését.
A virágok szalicilsavat és illóolajakat is tartalmaznak, levelei bővelkednek glikozidákban, valamint szaponinokban.
Az ibolya leveleinek főzete kiváló izzasztó, lázcsillapító és hurutoldó, hatékonyan enyhíti a megfázás és az influenza tüneteit, valamint csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát.
Mivel szabályozza a vérnyomást, az ibolya egyes szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésére is alkalmas lehet.
Leforrázott virága gyógyír a szemgyulladásra, olaja megszabadítja a csecsemőket a koszmótól.
Kiváló asztma és köhögés elleni szer, megtisztítja a vért, C-vitamin-tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert.
Fertőtlenítő hatása kezeli a túlterhelt, irritált emésztőrendszer miatt jelentkező kellemetlen tüneteket. Az ibolya mindemellett igazi csemege, kandírozva édességként, fagylaltban, főzelékben, teaként és olajként használva, vagy akár húsok ízesítőjeként is megállja a helyét, ráadásul gyógyhatásai többségét feldolgozva is megtartja

A Facebook adatlapodon később is megtalálod ezt az oldalt, ha a Megosztás gombra kattintasz.